kombipräparat johanniskraut passionsblume baldrian zitat zur freundschaft beim ausgehen leute kennenlernen hasenpfötchen single chat app online free
kwetsbaarheid in de wijk

workshops

“Tijdens workshops geef ik tools om makkelijker in contact te komen met wijkgenoten met een kwetsbaarheid. ”

Kwetsbaarheid in de wijk gaat niet alleen de mensen aan die zelf kwetsbaar zijn. De gemeente heeft hierin een rol, net als wijkgenoten die betekenisvol kunnen zijn. Bij deze partijen zijn er vragen rondom kwetsbaarheid: Hoe voelen mensen zich die eenzaam zijn, psychische klachten of onvoldoende financiële middelen hebben? Wat is het effect van kwetsbaarheid op mensen zelf en hun omgeving? Hoe herken je deze vormen van kwetsbaarheid? Wat kan je vervolgens doen? Hoe spreek je de waardigheid en kracht van mensen zelf aan?

Ik bied workshops aan, waarbij bovengenoemde vragen centraal staan. De workshop wordt toegespitst op de betreffende groep deelnemers: bijvoorbeeld buurtbewoners, winkeliers of vrijwilligers. Ik laat zien hoe het is om in kwetsbaarheid te leven, welke effecten dit heeft op mensen zelf en op hun omgang met hun omgeving, organisaties en officiële instanties. En ik geef tools om makkelijker in contact te komen met kwetsbare mensen in de wijk.

Een workshop is altijd op maat en toegespitst op de samenstelling van de groep deelnemers. Gemiddeld duurt een workshop een dagdeel.

Doel van de workshops

Het doel van de workshop is tweeledig. Enerzijds zorgt het voor meer bewustwording, herkenning, begrip en initiatief in de buurt. Na het volgen van een workshop komen buurtbewoners, winkeliers en vrijwilligers makkelijker in contact met kwetsbare mensen in hun wijk. Hierdoor ontstaat positief (buren)contact, dit komt veiligheid ten goede en maakt de kans op eenzaamheid kleiner. Het zorgt er vervolgens ook voor dat mensen met een kwetsbaarheid de rol van ‘buur’ makkelijker op kunnen pakken en verbindingen aangaan. Zo hebben de workshops van twee kanten effect.

Nieuw: workshop ‘niet alleen eenzaam’

Gemeentes kunnen eenzaamheid niet aanpakken zonder samen te werken met maatschappelijke organisaties, vrijwilligers(organisaties), religieuze instellingen, buurtbewoners en scholen. Ik heb veel contact met al deze partijen en merk dat zij schroom ervaren of niet weten wat hun bijdrage kan zijn ten aanzien van eenzaamheid. Het is en blijft een onderwerp waar taboe op rust. 

Heel graag help ik gemeentes bij hun aanpak. Ik geef inspirerende, interactieve workshops over eenzaamheid waarbij ik samen met bijvoorbeeld buurtbewoners en winkeliers, met beleidsmedewerkers en ambtenaren of met professionals binnen zorg en welzijn onderzoek wat hun rol en bijdrage kan zijn.

workshop voor beleidsmedewerkers

Donderdag 23 april van 13.30 – 16.30 uur in Utrecht 

Ook in uw gemeente krijgen wijken steeds meer te maken met bewoners die kwetsbaar zijn. Kwetsbaar door psychische problemen, door eenzaamheid of door onvoldoende financiële middelen. Wat kunt u als beleidsmedewerker doen om kwetsbare buurtbewoners te ondersteunen? In deze workshop krijgt u in één middag concrete aanknopingspunten om buren, winkeliers, professionals en vrijwilligers in hun kracht te zetten bij de ondersteuning van kwetsbare wijkgenoten.

HEEFT U EEN VRAAG?

Ik kom heel graag in contact!

Wilt u meer weten over het aanbod van kwetsbaarheidindewijk.nl, mijn manier van werken of wilt u vrijblijvend een offerte ontvangen? Laat dan uw gegevens achter in onderstaand contactformulier. Ik neem op korte termijn contact met u op.