Voel jij je welkom als je de kantine van de sportvereniging binnen stapt? Ben jij helemaal op je gemak als je de drempel van het buurthuis of de plaatselijke brasserie over gaat? Misschien is jouw antwoord JA. Maar feit is dat veel mensen die te maken hebben met een kwetsbaarheid NEE moeten antwoorden. Ze ervaren psychische drempels en uitsluiting, terwijl de ‘gastheer’ zich hier vaak niet van bewust is…

Inclusie of uitsluiting?

Inclusie is inmiddels binnen iedere gemeente een bekend begrip. Maar inclusie ontstaat niet zomaar. Eigenlijk moet je je eerst realiseren op welke manier je uitsluitend bezig bent. En voor sportverenigingen, buurthuizen of plaatselijke horecagelegenheden is dit niet altijd makkelijk. Simpelweg omdat het niet hun ‘core business’ is om bezig te zijn met inclusie. Jammer, want deze ‘gewone’ ontmoetingsplekken zijn juist zo belangrijk in het leven van mensen met een kwetsbaarheid.

Drempels

Ik geef workshops aan deze – voor gemeenten – belangrijke partners: sportverenigingen, buurthuizen, horecagelegenheden. Oftewel: organisaties die een belangrijke rol vervullen in het dagelijks leven van inwoners. In deze workshop hebben we het o.a. over drempels. Voor mensen met een kwetsbaarheid kan iets kleins al drempelverhogend werken. Het feit dat niemand je gedag zegt als je binnenkomt, de uitstraling van medewerkers, een bepaald onderdeel van het interieur. Zo kan je als organisatie onbewust, met goede bedoelingen, verkeerde dingen doen. Wat zonde van energie en geld!

Door de ogen van

In mijn workshop kijk ik met deze organisaties hoe je een laagdrempelige plek kan zijn voor kwetsbare groepen. Juist door te kijken door de ogen van iemand met een kwetsbaarheid. In deze workshop deel ik mijn kennis en ervaring, maar hoor ik ook juist graag van deelnemers wat hun ervaringen zijn in het contact met bezoekers/leden. Met het doel om een plek te worden waar iedereen zich welkom voelt. Niet buitengesloten, maar echt inclusief.

Petra van der Horst
Kwetsbaarheid in de wijk